Spoštovani, spletni naslov www.heritaste-project.eu uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.
Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?
HeritasteLe vie dei saperi e dei sapori - Poti okusov in doživetij

Srednja kmetijska šola iz Spilimberga obiskala Brda in Vipavo Nazaj

15.10.2014 je Univerza Nova Gorica v okviru projekta Heritaste organizirala izlet za dijake zaključnih letnikov srednje kmetijske šole I.I.S. Tagliamento iz Spilimberga, Italija. Celodnevni izlet se je začel z obiskom srednjeveške vasice Šmartno in nadaljeval s strokovno vodenim ogledom gradu Dobrovo. Dijaki so si nato z zanimanjem ogledali Vinsko klet Goriška Brda, kjer so nekateri poskusili briško vino, drugi pa svež grozdni sok.

V Planinski koči na Sabotinu jih je pričakalo kosilo s tipičnimi briškimi jedmi, nakar so se odpravili raziskovat vojaške jarke in kaverne iz prve svetovne vojne. Po zanimivem sprehodu so se odpravili v Vipavsko dolino, točneje v dvorec Lanthieri v Vipavi, kjer jim je dekanja doc. dr. Branka Mozetič Vodopivec predstavila Visoko šolo za vinogradništvo in vinarstvo, ki v okviru Univerze Nova Gorica deluje v prostorih dvorca.

Nazadnje pa so si dijaki ogledali še klet Guerila na Planini nad Ajdovščino. Tu so se seznanili z alternativnimi pristopi v vinogradništvu in delovanjem manjših kleti v Sloveniji.